O SIEDMYCH DIVOCH SPIŠSKEJ NOVEJ VSI

 Aj naše mestečko Spišská Nová Ves má svojich vlastných sedem divov, ktoré fascinujú nielen turistov a návštevníkov, ale dennodenne aj Novovešťanov, žijúcich tu už dlhé roky.

Prvý div a zároveň pocta dominante mesta s najvyššou vežou na Slovensku, patrí rímskokatolíckemu kostolu Nanebovzatia panny Márie. Na 87 metrovej veži sa nachádza sedem hodín, ktoré poháňa jeden hodinový stroj. Vnútri kostola môžu návštevníci obdivovať relikviár v tvare kríža, z prvej polovice 14 storočia; tiež súsošie Ukrižovania, ktoré šikovnými rukami vyrobil Majster Pavol z Levoče, 25 cm vysoký pozlátený strieborný kalich od Jána Kolbenhayera z Levoče z roku 1795, či zvon, odliaty v novoveskej zvonárskej dielni Majstra Konráda.

Druhým divom mesta je jedno z najkrajších námestí na Slovensku a zároveň najdlhšie šošovkovité námestie v Európe, od roku 1992 vyhlásené za mestskú pamiatkovú zónu. Nachádza sa na ňom totiž mnoho historicky a architektonicky cenných skvostov.

Na treťom dive mesta sa usadila labuť na lýre. Je ním secesná budova Reduty, postavená v rokoch 1899 - 1902 . V Redute sídli Spišské divadlo, mestské kultúrne centrum, televízia Reduta a nachádza sa tu koncertná sieň, reštaurácia a kaviareň. Na Slovensku je zachovaných iba osem takýchto divadelných budov, ktoré predstavujú historickú cennosť.

Štvrtým divom mesta je Provinčný dom a Levočská brána. Práve v tejto budove sídlila od stredoveku až do roku 1777 radnica. Bohatú prednú fasádu zdobí rokoková štuková výzdoba so šiestimi kartušmi, vyjadrujúcimi vlastnosti funkcionárov mesta či provincie. V súčasnej dobe sa v budove nachádza Múzeum Spiša.

Budova radnice je ďalším divom mesta. Bola postavená v roku 1777 - 1779 uprostred námestia. V jej priestoroch sa nachádza obradná sieň, sídlo primátora a časť mestského úradu. Na prízemí radnice je možné prezrieť si všetky symboly mesta - erb, vlajku, pečať, insígnie (odznaky hodnosti), kľúč od mesta aj listinu s prvou písomnou zmienkou o meste z 29. novembra 1268; tiež zoznam všetkých richtárov a primátorov, ktorí v tejto funkcii boli.

Šiestym divom mesta je obľúbený Spišský trh, ktorý sa organizuje už 65 rokov. Zúčastňujú sa ho návštevníci z celého Slovenska, ale aj spoza hraníc. Okrem stánkov a atrakcií je jeho súčasťou aj bohatý kultúrny program. Na svoje si tak prídu deti aj dospelí.

A napokon, siedmym divom mesta je spišskonovoveská mozaika z prírodných materiálov v Chráme premenenia Pána. Podobná výzdoba sa nachádzaj aj vo Vatikáne, v Lurdoch, či vo Fatime. Chrám je najmladšou sakrálnou stavbou v meste a symbolizuje aj byzantské prvky.

Okrem týchto siedmych divov sveta sa v Spišskej Novej Vsi nachádza mnoho pekných miest, zákutí, budov a každý obyvateľ má svojich vlastných sedem divov mesta. Tie si nájde aj každý návštevník, podľa vlastného vkusu. Spišská Nová Ves je moderná, no zároveň historická. Je pokojná, no zároveň jej v žilách koluje divoká krv východniarov. Je malá, no zároveň dokáže prijať každého, kto tu chce žiť, bývať, pracovať, študovať, alebo mestom len prechádza.

Kto mestom iba prechádza, no plánuje sa zdržať viac ako jeden deň, môže využiť tiché a útulné Ubytovanie na Odborárov. Nachádza sa na skok od centra mesta a od všetkých jeho zaujímavostí, divov a pozoruhodností.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

SPIŠSKÁ NOVÁ VES: VÝLET, KTORÝ NEOĽUTUJETE

PRÍRODA V NAŠOM REGIÓNE A TIPY NA ZIMNÉ TRÁVENIE VOĽNÉHO ČASU

TOMÁŠOVSKÝ VÝHĽAD: INŠPIRÁCIA K NÁVŠTEVE SPIŠA A SLOVENSKÉHO RAJA