TOMÁŠOVSKÝ VÝHĽAD: INŠPIRÁCIA K NÁVŠTEVE SPIŠA A SLOVENSKÉHO RAJA

Tomášovský výhľad so svojou výškou 667 metrov nad morom, je právom považovaný za najkrajší výhľad Slovenského raja a mal by si ho užiť každý návštevník, ktorý zavíta do týchto končín.

Každý si v srdci uchová celoživotný zážitok z turistiky, prírody, pokoja a odnesie si so sebou úchvatné fotografie z výhľadu do doliny Bieleho potoka, na Prielom Hornádu, Čertovu Sihoť a na štíty Vysokých Tatier.

Výstup na Tomášovský výhľad zvládnu starí aj mladí, skúsení aj neskúsení turisti každého veku, ktorých určite budete cestou míňať. Aj ich totiž zlákal pohľad zo skalnatého terasovitého výbežku na južnom svahu Ludmanky, ktorý poslúžil aj ako jedinečná kulisa viacerým filmom.

Na výber máte niekoľko trás, z Čingova sa na Tomášovský výhľad dostanete zhruba za hodinu. Po iných trasách aj za menej, čím sa výhľad stáva prístupný aj menej zdatným turistom a to v každom ročnom období. Treba sa však dostatočne obliecť, zvoliť vhodnú obuv a nezabudnúť na občerstvenie.

Prvýkrát zdolala stenu Tomášovského výhľadu skupinka novoveských horolezcov 8. októbra 1983 a odvtedy sa výhľad teší veľkej obľube turistov. Ak vystihnete dobu, že sa na rímse ocitnete sami, užite si chvíľu pokoja a tú jedinečnú atmosféru, ktorou toto miesto oplýva. Zároveň majte na pamäti, že je to riadna výška a zbytočne neriskujte na okraji priepasti. Výhľad si užijete a pekné zábery zachytíte aj z bezpečnej vzdialenosti.

Tomášovský výhľad sa využíva aj ako cvičná horolezecká stena a je známych až sto horolezeckých trás s rôznou náročnosťou.

Zo spomínaného Čingova sa po žltej značke dostanete do cieľa zhruba za hodinu. Dĺžka trasy predstavuje 3,5 kilometra s prevýšením 235 metrov. Začať sa však dá aj zo Spišských Tomášoviec, z Ďurkovca či zo Smižian. Nemáte sa však kam ponáhľať a zvoľte také tempo, aby ste si užili aj cestu tam a nazad.

Ak ste ešte Tomášovský výhľad nenavštívili, určite tak urobte a to miesto vám vezme dych. Budete sa radi vracať, aby ste si užili aj pohyb, aj prírodu, aj vnútorný pokoj a načerpanie nových síl. Stane sa vašou srdcovkou na celý život.

Ak máte v pláne v rámci návštevy Spišskej Novej Vsi a okolia navštíviť krásy Slovenského raja, radi vám poskytneme pokojné a útulné ubytovanie.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

SPIŠSKÁ NOVÁ VES: VÝLET, KTORÝ NEOĽUTUJETE

PRÍRODA V NAŠOM REGIÓNE A TIPY NA ZIMNÉ TRÁVENIE VOĽNÉHO ČASU