LESNÍCKO-NÁUČNÝM CHODNÍKOM DIANA K POZNANIU PRÍRODY

Spišská Nová Ves sa môže pýšiť tým, že má okolo seba pestré prírodné bohatstvo a turisti si môžu prísť na svoje. Preto všetkým návštevníkom, ktorí do nášho mesta zavítajú, odporúčame navštíviť naše lesy. A jednou zo zážitkových a náučných lesných cestičiek je práve lesnícko-turistický chodník Diana, ktorý lesníci upravili tak, aby bol zážitkom aj pre tých najmenších.

Chodník sa nachádza v Novoveskej Hute, v lokalite Medvedia dolka a pôvodne sa nazýval Medvedí chodník, sprístupnený v roku 2004. Na jeho miesto po rokoch vznikol náučný chodník Diana, vynovený o zaujímavé stanovištia.

Chodník bol od roku 2004 obľúbený a navštevovaný turistami každého veku. Deti na ňom získavali zaujímavé vedomosti o lese a snáď to v mnohých prebudilo lásku k prírode.

O tri roky neskôr však chodník začal pustnúť a zanikol. Až po dlhých dvanástich rokoch ho Lesy mesta SNV obnovili a v roku 2019 začal fungovať v skúšobnom režime. Hneď si získal opätovný záujem aj detí a škôl, čo lesníkov presvedčilo, aby chodník otvorili pre širokú verejnosť.

Trasa začína oproti Sádrovke v Novoveskej Hute a návštevníci cestou prejdú okolo dreveného altánku, informačných tabúľ, drevinového semafóru a rôznych náučných stanovíšť.

Chodník má celkovo 5 tematických zastávok s informačnou tabuľou. Prvá je venovaná obnove lesa, druhá sa venuje drevinovému zloženiu lesa, tretia poľovníctvu, štvrtá značkám v lese a na piatej sa môžete dozvedieť niečo o všeobecnom význame lesa. Takouto zážitkovou formou sa deti naučia poznávať prírodu lepšie, než z monitora alebo v školskej triede, pretože sa jej môžu nadýchať a dotýkať. Vnímať ju všetkými zmyslami a odniesť si so sebou skvelý pocit. Nehovoriac o pohybe na čerstvom vzduchu.

Chodník je obľúbený u škôlkarov aj u školákov, často za odborného doprovodu lesníkov a má dĺžku zhruba 2200 metrov.

Neďaleko prvého stanovišťa sa nachádza snehová jama s informačným panelom a pri štvrtom stanovišti nájdete letokruhový výrez, ako ukážku života stromov. Pri piatom stanovišti nájdete mnohé ďalšie zaujímavosti, ako napríklad otáčací panel, ktorý poukazuje na dobu rozkladu odhodených materiálov v prírode. Nachádza sa tam taktiež ukážkový milier, v ktorom sa kedysi pálilo drevené uhlie. Kto sa zaujíma o geológiu, si môže niečo prečítať o vrte na prítomnosť medi. Tá sa však nenašla, no namiesto toho baníci narazili na vodu, ktorá tam vyteká už 42 rokov.

V teplejšom období sú pre deti pripravené rôzne náučné a poznávacie hry, ako napríklad hľadanie maľovaných kameňov či bosé šliapanie po prírodných materiáloch a ich poznávanie.

Ak chcete svojim deťom urobiť jedinečný zážitok a vštepiť do nich záujem a lásku k prírode, tak lesnícko-náučný chodník Diana je správnou voľbou.

Ak sa rozhodnete zdržať sa v meste o čosi dlhšie radi Vás prichýlime v našom peknom a útulnom ubytovaní na Odborárov.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

SPIŠSKÁ NOVÁ VES: VÝLET, KTORÝ NEOĽUTUJETE

PRÍRODA V NAŠOM REGIÓNE A TIPY NA ZIMNÉ TRÁVENIE VOĽNÉHO ČASU

TOMÁŠOVSKÝ VÝHĽAD: INŠPIRÁCIA K NÁVŠTEVE SPIŠA A SLOVENSKÉHO RAJA