NA BICYKLI ZA KRÁSAMI SPIŠA

Otepľuje sa a čoskoro začnú jarné dni prebúdzať prírodu. A ak obľubujete cykloturistiku, tak si v okolí Spišskej Novej Vsi prídete na svoje. Napríklad v obľúbenom Slovenskom raji je vám k dispozícii viac ako 110 km označených cyklotrás. 65 kilometrov prechádza národným parkom a jeho ochranným pásmom 45 kilometrov.

Na bicykli sa môžete v národnom parku a v chránenom území mimo obce pohybovať iba po vyznačených cyklotrasách - od hodiny po východe slnka po hodinu pred jeho západom. Mimo povolené cyklotrasy je možné sa na bicykli pohybovať iba so skúsenými cyklosprievodcami. Rešpektujte preto predpisy, obmedzenia a zákazy. Predídete tak prípadným úrazom a nešťastiam. Pre prípad zásahu Horskej záchrannej služby je dobré sa poistiť.

Cyklotrasy na Spiši majú rôznu náročnosť a tak si na svoje prídu aj skúsení cyklisti, aj rodiny s deťmi. Predstavujú sieť zhruba 440 kilometrov vyznačených trás. Môžete si tak užiť pekné výhľady na Vysoké Tatry, Branisko, Spišský hrad, Kráľovú hoľu, malebné dedinky, kultúrno-historické pamiatky a mnohé krásy prírody, ktoré náš región ponúka.

Trasy na cykloturistiku sú vhodné hlavne pre horské bicykle a treba zvážiť svoju fyzickú zdatnosť, kvalitu výstroja a dbať o bezpečnosť jazdy. Chránite tak nielen svoje zdravie, ale aj zdravie ostatných turistov.

Odporúčame dodržiavať tieto zásady:

  • Náročnosť trasy si vyberte podľa svojich fyzických predpokladov a nepreceňujte svoje sily.
  • Skontrolujte technický stav svojho bicykla a či máte vhodný typ na konkrétnu cyklotrasu.
  • Nezabudnite na prilbu a odporúčame mať pri sebe aj hustilku, náhradnú dušu, fľašu na vodu, kľúče, mapu, kompas, buzolu, GPS ...
  • Hromadné cyklistické akcie je potrebné dopredu ohlásiť príslušnej lesnej správe alebo Horskej službe.
  • Pohybujte sa po vyznačených trasách, aby ste sa nestratili.
  • V Národnom parku dodržujte návštevný poriadok.
  • Jazdite opatrne a ohľaduplne voči ostatným  návštevníkom.
  • Myslite na ochranu životného prostredia a na to, že príroda je prirodzeným prostredím zvierat a rastlín.

Pri cykloturistike si odpočiniete, zlepšíte kondíciu, nadýchate sa čerstvého vzduchu a užijete si krásy prírodného, historického aj kultúrneho bohatstva. Prídete na iné myšlienky, alebo utužíte partnerské, kamarátske či rodinné vzťahy.

Pár tipov na cykloturistiku:

Nenáročná a pre celú rodinu vhodná trasa v Slovenskom raji je dlhá skoro 20 kilometrov. Vedie Košiarným briežkom, Bikšovou lúkou, popri potôčiku Lesnica, až na Čingov, kde nájdete ústrednú turistickú orientáciu.

Náročnejšia, 35 kilometrová trasa smerom na Markušovce, ponúka historické pamiatky v Markušovciach, aj prírodné bohatstvo údolia Markušovskej doliny, či pod Trubačovcom. Môžete objaviť históriu baníctva na Spiši, po zvršku bývalej úzkorozchodnej baníckej železničky až k torzu aglomeračnej pražiacej pece v Bindte.

Odpočinúť si môžete pri zrekonštruovanej banskej zvoničke, alebo pred zjazdom do Tepličky, výhľadom na časť Hornádskej kotliny a na Vysoké Tatry.

Trasa: Spišská Nová Ves, žel. Stanica – Madaras – Pod Tepličkou – Markušovce – Oľše – Bindt Bindt-Šuferland – Šafárka – Roveň –Teplička- Pod Tepličkou – Madaras – Spišská Nová Ves

Zaujímavým, 45 kilometrovým okruhom, sú nielen historické pamiatky v Markušovciach, ale aj príroda v údolí Hornádu, napríklad okolo Šikľavej skaly - 300 metrov dlhý a 40 metrov vysoký skalný útvar so stále kvapkajúcou (niekedy tečúcou) vodou.

Ďalšou zaujímavosťou na trase je prírodná rezervácia Galmuská tíšina. Cyklotrasa vedie aj obcou Poráč, v ktorej môžete objaviť zachovalé prvky ľudovej architektúry.  V Matejovciach môžete obdivovať výhľad na časť Hornádskej kotliny a na Vysoké Tatry.

Trasa: Markušovce – Oľše – Matejovce nad Hornádom – Chrasť nad Hornádom –Vítkovce – Olcnava – Blatná – Za horou – Galmus – Ploštiny – Poráč – Matejovce nad Hornádom – Oľše – Markušovce

 Ďalšia, náročná 83 kilometrová trasa, vedie Slovenským rajom. Okrem panoramatického výhľadu na Vysoké Tatry, obec Smižany, Levočské a časť Volovských vrchov či tiesňavy Slovenského raja, vás  upúta na Kopaneckých horských lúkach rarita - veľké množstvo druhov kvitnúcich rastlín. Je najvyššou biodiverzitou v Európe – až 75 druhov vyšších cievnatých rastlín na m². Zaujímavá je aj prírodná rezervácia Srnčie skaly či Stratenský kaňon.

Trasa: Spišská Nová Ves – Smižianska Maša – Čingov, rázcezstie – Ďurkovec, rázcestie – Spišské Tomášovce – Hrabušice – Mýto – Pri Podlesku – Kopanec, sedlo – Krivian – Pod Čižmou – Dobšinská Maša – Palcmanská Maša – Biele Vody, rázcestie – Prostredný Hámor – Mlynky – Rakovec –Sykavka – Hnilec – Pod Grajnárom – Hlinisko – Hnilčík-Cechy – Gretľa – Novoveská Huta – Ferčekovce – Vyšný Hámor

Za pozornosť stojí aj cyklotrasa za pamiatkami UNESCO. Je 56 kilometrov dlhá a aj keď nie je náročná, kvôli množstvu zaujímavostí je to výlet na celý deň. Už pár kilometrov po štarte uvidíte v strede poľa zrúcaninu veže gotického kostolíka, zo zaniknutej stredovekej dedinky Miloj. Trasa pokračuje cez Baldovce, známe prameňom známej stolovej minerálnej vody a nenechajte si ujsť návštevu Spišského Podhradia, označovaného ako "malý slovenský Vatikán".

Nad Spišským Podhradím uvidíte obrovský komplex Spišského hradu a neďaleko sa nachádza Národná prírodná rezervácia Dreveník.

Trasa: Spišský Hrušov – Miloj, rázcestie – Miloj, zrúcanina – Domaňovce – Klčov – Nad Bugľovcami – Bugľovce – Baldovce – Spišské Podhradie – Studenec – Ordzovany – Bijacovce – Spišský hrad, rázc. – Hodkovce, kaštieľ – Žehra – Oľšavka – Spišské Vlachy – Za horou – Olcnava – Vítkovce – Chrasť nad Hornádom – Miloj, rázcestie – Spišský Hrušov

Po náročnej cyklotúre si treba nájsť čas aj na odpočinok a kvalitný, ničím nerušený spánok. Všetko v jednom Vám radi ponúkneme v našich útulných izbách a apartmánoch v našom ubytovacom zariadení "Ubytovanie na Odborárov". Už teraz sa na Vás tešíme.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

SPIŠSKÁ NOVÁ VES: VÝLET, KTORÝ NEOĽUTUJETE

PRÍRODA V NAŠOM REGIÓNE A TIPY NA ZIMNÉ TRÁVENIE VOĽNÉHO ČASU

TOMÁŠOVSKÝ VÝHĽAD: INŠPIRÁCIA K NÁVŠTEVE SPIŠA A SLOVENSKÉHO RAJA