DO MÚZEÍ A GALÉRIÍ V SPIŠSKEJ NOVEJ VSI

Všetci tí, ktorí milujú umelecké zážitky a v každom meste ich to aspoň na chvíľu vtiahne do nejakého múzea či galérie, si prídu na svoje aj u nás. Spišská Nová Ves má svojim návštevníkom čo ponúknuť aj po stránke kultúrnej a umeleckej.

Od roku 1954 sídli v budove bývalej stredovekej radnice Múzeum Spiša, ktoré má svoje pobočky aj v neďalekých Smižanoch a Markušovciach. Múzeum nedávno prešlo veľkou rekonštrukciou a opäť je sprístupnené verejnosti. Nachádza sa v ňom výstava Provinčného domu a predstavuje obdobie existencie Provincie XVI spišských miest. Pri tejto príležitosti môžete obdivovať aj maketu Provinčného domu v mierke 1:50, vyrobenú podľa plánov z roku 1786.

V múzeu nájdete aj výstavu, ktorá návštevníka oboznamuje s prírodou na Spiši. Môžete sa tak veľa dozvedieť o zvieratách a rastlinách, ktoré vidieť v našom okolí.

O všetkých aktuálnych výstavách sa samozrejme môžete dozvedieť priamo na webovej stránke múzea.

Súčasťou Múzea Spiša je aj národopisné múzeum v Smižanoch, kde nájdete výstavu s tematikou prírody a ľudovej kultúry. V Smižanoch si taktiež môžete prezrieť rodný dom kpt. Jána Nálepku. V Markušovciach, v kaštieli a letohrádku Dardanely zase expozíciu historického nábytku a klávesových hudobných nástrojov.

Galéria umelcov Spiša je zameraná predovšetkým na tvorbu umelcov z regiónu, ale aj zo zahraničia. V galérii nájdete stálu expozíciu obrazov Jozefa Hanulu, ktorý ako výtvarník pôsobil v Spišskej Novej Vsi od konca 19. storočia. V exteriéri môžete obdivovať záhradné umenie - sochárske diela z troch ročníkov Medzinárodného sochárskeho sympózia Spiš, z rokov 2002, 2004 a 2006. Ako stála expozícia je v Galérii umelcov Spiša aj Terra Gothica - obrazy zo zbierkového fondu galérie s gotickou tematikou.

Na Letnej ulici môžete objaviť Galériu netradičných umení, kde svoje práce vystavujú zdravotne znevýhodnení umelci, remeselníci, zberatelia. Súčasťou tejto galérie je aj predaj týchto umeleckých predmetov a taktiež remeselná dielňa.

V banskej expozícii, ktorú prevádzkuje banský spolok Spiš, nájdete históriu baníctva na Spiši, zaujímavú zbierku nerastov, či kamennú tvorbu Tibora Gurina.

Na záver spomenieme výstavu, ktorá je na Slovensku a predpokladáme že aj celosvetovo jediná. Ide o výstavu darov Jána Pavla II. Nájdete ju v rímskokatolíckom kostole Božieho milosrdenstva a v priľahlom rehoľno-pastoračnom centre. Nachádzajú sa tam dary, ktoré pápež dostal na svojich apoštolských cestách - kríž, zhotovený z kovovej konštrukcie po zbúraných dvojičkách, ručný výšivku z Mexika so stromom pápežstva, miniatúru spáleného domu v Kosove, umelecky spracovaných Desatoro Božích prikázaní a rôzne ďalšie zaujímavosti od pápeža Jána Pavla II.

V prípade, že navštívite Spišskú Novú Ves a zaujíma vás história a umenie, tak skúste niektorý z týchto našich tipov. Samozrejme s ubytovaním u nás na Odborárov.

Prajeme príjemný kultúrny zážitok a tešíme sa na Vás.

 

 

/foto zdroj: spisskanovaves.eu/

 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

SPIŠSKÁ NOVÁ VES: VÝLET, KTORÝ NEOĽUTUJETE

PRÍRODA V NAŠOM REGIÓNE A TIPY NA ZIMNÉ TRÁVENIE VOĽNÉHO ČASU

TOMÁŠOVSKÝ VÝHĽAD: INŠPIRÁCIA K NÁVŠTEVE SPIŠA A SLOVENSKÉHO RAJA